Misbruik van recht?

MISBRUIK VAN RECHT?


Iedereen heeft recht op toegang tot de rechter. Soms bekruipt bij de andere partij het gevoel dat er misbruik van recht wordt gemaakt. Wanneer speelt misbruik van recht?


Oprechtheid

Als het goed is, komt een procedure bij de rechter pas in zicht als laatste middel. Meestal wordt geprobeerd om het buiten de rechter om te regelen, maar soms lukt dat niet. Het komt voor dat in een procedure wordt getwijfeld aan de oprechtheid van een partij bij een vordering. Heeft een partij echt iets nodig of wordt het alleen gevorderd om de ander een hak te zetten? In die gevallen wordt vaak een beroep gedaan op misbruik van recht.


Bij alle rechten?

De Nederlandse wetgeving kent vele soorten rechten. Of sprake is van misbruik van bevoegdheid, zal afhangen van de concrete omstandigheden.

Sommige rechten zijn absolute rechten (sterke rechten), zoals eigendomsrechten. Dat betekent dat een inbreuk op een eigendomsrecht niet hoeft te worden getolereerd. Als daar een procedure bij de rechter voor wordt opgestart, is een beroep op misbruik van recht onhoudbaar.


Actie

Het is goed in zakelijke relaties en daarbuiten niet alleen uw rechten te kennen, maar ook uw plichten. Laat u tijdig voorlichten door een advocaat. Heeft u juridisch gezien uw zaken op orde?


Zorg dat u weet hoe en wanneer u moet handelen.


Advocatenkantoor Wolters adviseert met name ondernemers en werkgevers over arbeidsrecht, ontslagrecht en contractenrecht.


Vragen?

Stel ze aan:


mr. A.L. (Annette) Wolters-van Soest

Advocaat

06-57561094


Advocatenkantoor Wolters

Arbeidsrecht | Ondernemingsrecht | Contractenrecht

info@advocatenkantoorwolters.nl

www.advocatenkantoorwolters.nl


25 januari 2017


Wed, 25 January