Het recht om aan de touwtjes te trekken?
Ondernemersvrijheid
Velen dromen van een eigen bedrijf. Een eigen onderneming waarin zij het voor het zeggen hebben. Maar trekt de ondernemer wel aan de touwtjes of is het in de praktijk toch anders?
Onderscheid tussen situaties
Het is belangrijk om duidelijk te hebben om welke situatie het gaat. Elke situatie is anders. Gaat het om het aangaan van een contract met een gelijke contractspartij of met een ondergeschikte? Kortom, hebben we het over een contractsituatie of over een arbeidsrelatie?
Verschillende gevolgen
In de contractsituatie mag meer en kan er door de ondernemer dus meer worden bepaald. Het gaat hier om contractsvrijheid. In de arbeidsrelatie gelden er bepaalde regels waar de ondernemer niet onderuit kan. Het gaat dan om wettelijke beschermingsregels: regels waardoor de werknemer in kwestie wordt beschermd. Een voorbeeld daarvan is het wettelijk minimumloon of een opzegverbod.
Ondernemersvrijheid = ondernemer trekt aan de touwtjes?
Als ondernemer heeft u het recht om het beleid uit te stippelen. U heeft beleidsvrijheid. U doet als ondernemer zaken met die partijen waar u zaken mee wilt doen en u spreekt af waarmee u wilt instemmen. Ook in arbeidsrelaties heeft u een bepaalde beleidsvrijheid. Daar doen ondernemers vaak een beroep op, zeker als ze iemand wensen te ontslaan. Dan ontdekken een aantal ondernemers dat die beleidsvrijheid niet onbeperkt is en dat goed werkgeverschap die vrijheid kan begrenzen. Toch kunt u ook dan aan bepaalde touwtjes trekken.
Zorg dat u weet hoe en wanneer u moet handelen.
Advocatenkantoor Wolters adviseert met name ondernemers over arbeidsrecht, ontslagrecht en contractenrecht.
Vragen?
Stel ze aan:
mr. A.L. (Annette) Wolters-van Soest
Advocaat
Advocatenkantoor Wolters
Arbeidsrecht | Ondernemingsrecht | Contractenrecht
Newtonstraat 3
3902 HP Veenendaal
T 0318-701220
M 06-57561094
E info@advocatenkantoorwolters.nl
I www.advocatenkantoorwolters.nl
18 februari 2015
Sun, 31 May